Pályázatok

  Nemzeti tehetség program

  A pályázat címe STEAM generáció a robotika világában

  STEAM generáció a robotika világában
  NTP – INNOV - 21 - 0043

 • A Nemzeti Tehetség Program által támogatott pályázat keretében a 2021-2022-es tanévben a kölcseys negyedikesek robotika szakkörön vehetnek részt. Izgalmas utazás ez nemcsak egy motor által meghajtott egyszerű gépek vagy a számítógép segítségével programozott robotok világában, de lehetőség is új tapasztalatok, élmények gyűjtésére. A páros és csoportmunka lehetőséget ad a szociális készségek fejlesztésére, a gyermekek egymást segítik, megvitatják a problémahelyzeteket, együtt keresik a megvalósítási lehetőségeket. A gyerekek nagyon motiváltak, szívesen vesznek részt a tevékenységekben, és miközben teknős gyorsasági versenyt szerveznek, jókedvű kakadukat táncoltatnak, ritmus papagájok hangversenyét hallgatják, Boci, boci tarkát kürtölő mentőautók díszszemléjét figyelik, fogathajtó versenyt terveznek, nyomkövető robotokat táncoltatnak, nagy ívben kanyargó versenyautókkal, nyomógombbal induló robotokkal versenyeznek, azalatt programozási, fizikai, matematikai, zenei ismereteket is szereznek. A foglalkozások fontos része a mesefeldolgozás, meseírás. A mesefeldolgozó feladatoknál a szöveg mélyebb megértésére és továbbgondolására van lehetőségük. Hiszen ki kell találniuk, hogy a mesei helyzeteket hogyan tudják robotok segítségével megjeleníteni.
  #nemzetitehetségprogram #mindentehetségszámít

 • link a videohoz
 • Beszámoló

  Sikeresen befejeztük a Nemzeti Tehetségprogram pályázatával mevalósított programunkat - NTP-INNOV-21-0043- Steam generáció a robotika világában -, melyet Magyarország kormánya 3 699 000 forinttal támogatott.
  A robotika a nemzetközi pedagógiai szóhasználatban a STEAM rövidítéssel jelölt -természettudományos, informatikai, matematikai és művészeti- területre fókuszál. A robotikás tehetséggondozó programunk arra törekedett, hogy az abban részt vevő gyermekek mindegyike a benne rejlő készségek és képességek maximumát hozhassa ki magából.
  A folyamatos informatikai és technológia fejlődés korszakát éljük. Lassan már nem lesz olyan terület, ahol ne lenne szükséges legalább egy alapvető informatikatudásra – 15-20 év múlva már szinte nem is lesz olyan munkakör, amihez ne lenne szükség legalább alapfokú kódolási ismeretekre. Rövidesen a programozói készségek is épp annyira elvártak lesznek, mint a nyelvtudás. A robotika oktatása erre a folyamatosan változó és fejlődő világra készíti fel a gyerekeket, ezen túl pedig aktívan hozzájárul olyan kulcsfontosságú készségek fejlesztéséhez, mind együttműködés és csapatban dolgozás, a projektszemléletű gondolkodás és a kreatív problémamegoldás, önszabályozó tanulás.
  A robotika szakkörön résztvevő negyedikes kisdiákok szövegértését is fejlesztettük a robotok bevonásával, meséket jelenítettek meg robotokkal. A kicsik robotika szakkörén több egyszerű DC motorral meghajtott gépet sikerült megépíteni: Sumobot, Teki a béka, ritmus papagájok, táncoló kakaduk, tricikli, pörgő virágok. A választott mesék feldolgozásakor, bemutatásakor készült robotok: A kiskondás, Az öreg halász és a nagyravágyó felesége. A gyerekek által írt mesék (két mese született: A varázsbankjegy és A kertész virágai) bemutatása robotokkal. A középiskolások szakkörén ipari robotok, önjáró robotok, stb. megvalósításával és bemutatásával foglalkoztak. Készült: fényérzékelős éneklő robot, automata várkapu, fényérzékelős sorompó, területen bentmaradó robot, nyomkövető versenyautó robot, harapós krokodil és sárkány robot, daruval ellátott tojásgyűjtő robot, tojáskereső robot, tojást számláló robot, tojás emelő robot, irányt jelző távirányítós sárkány robot, labirintusból kitaláló robot, katasztrófa elhárító robot, Mikulást érzékelő és éneklő robot. Csodás kaland volt, köszönjük!
  #Steam##nemzetitehetsegprogram #kolcsey_ferenc_szatmarnemet

 • Fényképek

  Autonet - ipari robotok megfigyelése
  ismerkedés a programozással - irányok
  Ritmus papagáj
  szumobot, Teki a béka
  UBB hallgatóknak bemutató
  🌞🕊️🦊 A kiskondás
 • Linkgyűjtemény

  A kiskondás
  Az öreg halász és a nagyravágyó felesége
  Az öreg halász és a nagyravágyó felesége - modern változat
  Mancs, a mentőkutya
  Riport
  Közös tevékenység a nagyokkal
  Ismerkedés a programozással 2.
  Ismerkedés a programozással 1.
  Saját mese írása – A varázsbankjegy
  Saját mese írása – A kertész virágai
  Tehetséggondozó program bemutatása az M1 televizióban
  Tehetséggondozó program bemutatása frissujsag.ro
  Tehetséggondozó program bemutatása frissujsag.ro
  Tehetséggondozó program bemutatása szatmar.ro
  Nyertes pályázat hirdetése