VÉGZŐSEINK

2020 2021es tanév

LICEUM

A 2020- 2021 - es tanévben hat osztályunk ballagott el:

 • XII.A Matematika-informatika, intenzív informatika Osztályfőnök Bálint Zsuzsa:

  Az osztályközösséget 27-en alkotják, 9 lány és 18 fiú, akik a Gólyabál győztes produkciójával mutatkoztak be. Mentorai voltak Dobai Réka tanító néni kisdiákjainak, mindig dobogós helyen szerepeltek az osztálydíszítési versenyeken, részt vettek Határtalanul pályázatokban, magyarországi cserediák programokban és az Összetartozás Napján is együtt ünnepeltek Budapesten.
  Versenyeredmények tekintetében sikeres 4 évet tudnak maguk mögött. Informatika, fizika, angol, földrajz, német, magyar tantárgyversenyeken vettek részt sikerrel. Legkiemelkedőbb eredményük az informatika országos olimpiászon és az Országos Magyar Matematika Olimpián szerzett bronzérem. Dobogós helyezéseknek örülhettek a Nemes Tihamér programozói verseny és a Bolyai Farkas Multidiszciplináris verseny országos szakaszán, a Debreceni regionális programozói csapatversenyen, a kolozsvári Gazdasági Tanácsadó Klub közgazdasági versenyén és a Zrínyi Ilona matematika verseny megyei szakaszán. Különleges élmény volt a Szabadtéri Medve Matek verseny Szegeden és kihívás iskolánk Tudományos Diákkonferenciája. A Kölcsey fiú és leány kosárlabdacsapatának alapembereiként az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpián, a megyei bajnokságban, a Luceafarul és a Kölcsey kupán remekeltek. Közülük került ki a fiúk csapatkapitánya és egyik társuk a szatmári Iskolai Sportklub csapatával országos bajnoki ezüstérmet szerzett. Van Rally Sprint autóversenyző társuk, önkéntes a Máltai Szeretetszolgálatnál, Köfedisz - segítő és média-csoport koordinátor.
  Minden évben közülük került ki a Mákvirág díjas, azaz a megye legkiemelkedőbb eredményekkel rendelkező magyar nyelven tanuló diákja.
  21-en tettek sikeres angol-, 6-an német nyelvvizsgát, 21-en számítógép kezelői ECDL vizsgát és mindannyian informatikai szakképesítéssel rendelkeznek.
  Képek
 • XII.B Matematika-informatika/Természettudományok, intenzív angol nyelv Osztályfőnök: Kirner Matild:

  Az osztály létszáma 26, 15 fiú és 11 lány.
  Változatos aktivitásokban vettek részt: kétszer (vettek részt) a Határtalanul projektben, részt vettek a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumal egy cserediák programon és ott voltak Szegeden és Pécsen is a Medvematek matematika versenyen, ahonnan elhozták az Aranymedve és az Ezüstmedve díjat is.
  Tizennyolcan rendelkeznek ECDL diplomával, huszonegyen angol nyelvvizsgával, heten német nyelvvizsgával és 25-en tették le sikeresen az Informatika szakvizsgát. Köztük van egy vívó is aki a romániai válogatott tagja, országos bajnokságok többszörös díjazottja és Európa bajnokságokon is sikeresen szerepelt, elhozva onnan egy 7 helyezést. Egy atléta, aki az országos versenyeken jeleskedett, ahol többször is első díjat kapott és van köztük egy Modell autóverseny tag, aki többszörös országos első helyezéssel büszkélkedhet. Aktívan vettek rész a KÖFEDISZ életében is: csapattagként, fényképészként és videósként, designeresként, de közülök került ki a Köfedisz titkára is. A Gólyabálon osztályként a második helyezést érték el és a fiúk közül került ki az első és a második helyezett is. 2018-ban közülük került ki a Gólyabál műsorvezetője. És ugyancsak a fiúk a Szatmári diáknapokról is elhozták az első illetve második helyezéseket.
  Írtak az iskola diákújságába, a Tintaszószba, tagjai voltak az iskola kórusának és a KÖDIK-nek.
  Aktív sportéletet éltek. Tagjai voltak az iskolai kosárlabda csapatnak, van köztük kézilabdás, aki egy sikeres csapat tagja. Kiválóan szerepeltek a Kolozsváron megszervezett diákolimpián, ahonnan atlétékában I., II. és III. helyezéseket értek el, a kézilabda csapattal elsők lettek, a kosárlabda csapat tagjaiként III. és IV. helyezést értek el, a röplabda csapat tagjaiként pedig a dobogó harmadik fokára léphettek fel.
  A Tdk-n hárman is első helyezettek lettek: informatikából, fizikából valamint magyar nyelv és irodalomból.
  Különféle versenyeken vettek részt: matematikából, informatikából, fizikából, magyarból, románból, közgazdaságtanból és rajzból. Az olimpiákon is jeleskedtek, hárman is eljutottak az országos megmérettetésre: magyarból, angolból és katolikus vallásból.
  Képek
 • XII.C Természettudományok, intenzív angol nyelv Osztályfőnöknő: Bagosi Ilona:

  23 diák alkotja az osztályt, 13 lány és 10 fiú. Nemcsak Szatmárról és Szatmár megye számos településéről jöttek a Kölcseybe, de többen vannak Máramaros és Bihar megyéből is. Az osztály sokoldalúságát bizonyítja, hogy egyaránt szépen szerepeltek a reál és humán versenyeken: vannak román szavaló- és alkotói versenyek díjazottjai, Implom helyesírási verseny részvevői, de jelen voltak az Irinyi kémia versenyen és megyei olimpián, illetve közgazdasági és a Bolyai Multidiszciplináris versenyen is. Van közöttük országos első díjas mesemondó és szavalóversenyek győztese, megyei vallás olimpia kétszeres 2. díjasa, de számos rajzverseny győztese is, aki a KMDT művészeti pályázat 1.helyezettje volt. Az osztály tagja a Kölcsey TDK második díjasa, aki az Aranka György Nyelvművelő verseny nemzetközi szakaszáig is eljutott. Néhányuk írását publikálta a Szamos folyóirat. Négyen részt vettek az Élő bolygó nyári egyetemen.
  Ebből az osztályból került ki az egyik KÖFEDISZ elnök, a Tintaszósz diákújság egyik szerkesztő-párosa és néhány diákjságíró, fotós, illusztrátor. A bentlakás gólyabálján megválasztott Miss is ennek az osztálynak a tagja.
  12 diáknak van ECDL vizsgája, 12-en sikeres angol nyelvvizsgát tettek, akik közül kilencen ECL hárman Cambridge diplomát szereztek, öt diáknak pedig német DSD nyelvvizsgája van. Önkénteskedtek a Máltai szeretetszolgálatnál, RMDSZ-nél, MIK-nél. Nyolcan a z iskola kórusának tagjai voltak. 2019-ben március 15-én ez az osztály mutatta be az ünnepi műsort. Vannak jó néptáncosok az osztályban, egyikük a Gyöngyösbokréta néptánccsoport tagja. A sport sem idegen tőlük: egy diák a kosárlabdacsapat tagja volt, ketten részt vettek a Tour de Tur sportversenyen.
  Képek
 • XII.D Természettudományok, intenzív angol nyelv, Osztályfőnök: Juhász Paula fizika tanár.:

  Az osztály létszáma 19, 10 fiú és 9 lány. Az osztály tanulói az elmúlt négy évben számos tanulmányi versenyen, általános műveltségű vetélkedőn és sporteseményen bizonyították rátermettségüket.
  Kilencedik osztályban két csapattal neveztek be a „Mátyás Emlékév”alkalmából szervezett történelmi-műveltségi vetélkedőre, ahonnan első és harmadik helyezéssel tértek haza. 10. osztályban az „Örökségünk őrei” országos verseny keretében a szatmári Zsinagóga történelmét népszerűsítették és a csapat elhozta az első díjat.
  A Magyar Nyelv Napja alkalmából szervezett anyanyelvi vetélkedőről mádodik díjat és dícséretet hoztak, de a román nyelvű „Recitări, creație și interpretare” verseny második díját is ők kapták. Több évben is részt vettek a Mikes Kelemen magyar tantárgyverseny megyei szakaszán, a Zrínyi matematikaversenyen, a Tálentum természettudományi verseny országos szakaszán, a Jedlik Ányos fizikaverseny regionális szakaszán. A legkiemelkedőbb eredmény a református vallásolimpia országos szakaszán született, országos első helyezés. Az idei tanévben több diák is részt vett az erdélyi egyetemek által szervezett versenyeken, melyek tétje az egyetemre való felvétel volt. A Partiumi Egyetem által megszervezett vetélkedőn az osztály csapata második helyen végzett, így mind a négy diák felvételt nyert magyar-angol szakra. Hasonló módon lettek jövendő egyetemisták a Sapientia Egyetem és a Babes-Bólyai Egyetemen biológia szakán is.
  Sport terén is kitünően teljesítettek. Az osztály tanulója az a diáklány, aki az iskolai kézilabdacsapat kapitányaként a megyei bajnokságon a dobogó második fokára állt csapatával, majd az erdélyi Sportolimpián kivívták az első helyet. A fiúk sem maradtak le, csapatukkal minden évben részt vettek az iskolai focibajnokságon.
  Az osztályban 11 diák rendelkezik közép vagy felsőfokú nyelvvizsgával, 7 pedig ECDL oklevéllel.
  Képek
 • XII.E Társadalomtudományok, bilingv Osztályfőnök: Kürti Tünde tanárnő:

  Az osztály létszáma 25, ebből 14 lány és 9 fiú. Elsősorban a humán tudományok területén értek el eredményeket, melyek közül legkiemelkedőbb tízedik osztályban a katolikus vallás tantárgyverseny országos második helyezése. Emellett egyéniben a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom valamint az angol olimpia megyei szakaszán többen dicséretesek, a németen második helyezést értek el, az angol nyelvű Kreatív író versenyen pedig harmadik helyet szereztek. Csapatversenyeken szintén jól szerepeltek: egy diák tagja volt a “Hétköznapok Európája” elnevezésű verseny nemzetközi döntőjébe jutott csapatnak, egy az Erdélyi Perpatvar verseny országos döntőjébe jutottnak, a német “30 Jahre Mauerfall” versenyen pedig dícséretet szereztek.
  Kulturális, művészeti, és sport területen is jeleskedtek. A Gólyabálon egyéniben első, az osztályok közötti versenyen másodikok lettek. Számtalan regionális és országos szintű szavaló- és énekversenyen vettek részt, ahonnan dicséretekkel és dobogós helyezésekkel tértek haza. A Partiumi Keresztény Egyetem által szervezett Művészeti Kreativitás Verseny vizuális kategóriában egy diák dicséretben részesült, egy pedig a Lesefüchse versenyen nyújtott teljesítménye elismeréseként Németországban képviselte iskolánkat egy szakmai táborban. Többen tagjai voltak a Fülemüle kórusnak, az iskolai, megyei és országos magyar Diáktanácsnak valamint a Rákóczi Szövetségnek.
  Az osztály egyik tanulója tagja volt a Magyar Középiskolások Sportolimpiáján aranyérmet szerzett női kézilabda csapatnak.
  A XII.E a négy év során önkénteskedett az Északi Színháznál, Az Erdélyi Kárpát Egyesületnél, a Caritasnal, a Máltai Szeretet Szolgálatnál, egy diák pedig a 44. Dsida Jenő cserkészcsapat őrsvezetőjeként tevékenykedett.
  5 diák rendelkezik ECDL diplomával, 6-an felső, 5-en középfokú angol nyelvvizsgával, egy diák megszerezte németből a felsőfokú, 5 pedig a középfokú nyelvvizsgát.
  Képek
 • XII.F Társadalomtudományok, intenzív angol nyelv Osztályfőnök: Tódor Erika tanárnő:

  Az osztály 24 tanulójából 17 lány és 7 fiú. A középiskolai évek alatt több területen is eredményesen szerepeltek. Egy diák rendelkezik Cambridge C1 szintű angol nyelvvizsgával, egy diák ECL C1 szintű és öt diák ECL B2-es szintű angol nyelvvizsgával, egy diák pedig német A2-es szintű nyelvvizsgával. Három diák szerezte meg az ECDL diplomát.
  A tantárgyversenyek közül az angol és német versenyeken vettek részt. Hat diák hozzájárult az iskola női futball csapatához. 14 diák az iskola kórusának tagja volt.
  A bentlakásban lakó diákok aktívan részt vettek a bentlakás életében segédkezve.
  Egy diák aktív tagja volt négy éven keresztül a Köfedisznek, majd egy évet a Szamedt-nek is. Két diák részt vett az Oktatáshoz való jog által szervezett pénzügyi képzésen és több diák önkénteskedett a négy év során.
  Osztályközösségként kitűntek több rendezvényen is. Részt vettek az osztálydíszítő versenyeken és a karácsonyi vásárokon. Az osztály négy diákjából álló lánycsapat megnyerte a 2020. október 23.-i kisfilmpályázat like-versenyét. Az osztály különböző kézműves tevékenységeken és sportnapokon is részt vett.
  Több iskolai és osztálykirándulás résztvevői volta, többek között Nagyváradon és Budapesten.
  Gratulálunk nekik!
  Képek