COLEGIUL NAȚIONAL „KÖLCSEY FERENC”

CALITATE ȘI PROFESIONALISM

ANUNTURI
Colegiului National ,,Kolcsey Ferenc", cu sediul in Satu Mare, Str. Mihai Eminescu, nr. 1, tel.0261-711929 , E-mail office@kolcsey.ro., organizeaza concurs pentru un functiei contractuale vacante, de: BIBLIOTECAR conform HG nr.1336/8.1 1 .2022
Informatii

REZULTAT FINAL CONCURS

Concursul județean de Limba română ca Limbă nematernă

Pe 13 februarie 2023, școala noastră a organizat prima ediție a Concursului județean de Limba română ca Limbă nematernă, adresat elevilor de la școlile și secțiile cu predare în limba minorității maghiare (elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a). Acest concurs nu este un examen, ci o competiție, fiind o experiență educațională unică și antrenantă pentru candidații ce provin din școlile cu predare în limba minorității maghiare. Consursul s-a organizat pe cele 5 niveluri lingvistice: A2, B1, B2, C1, C2. Testele au fost create în corelație cu Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi: învățare, predare, evaluare (CECRL). De asemenea, ele corespund cu nevoile lingvistice reale, din viața de zi cu zi. La această ediție s-au înscris 300 de elevi din diferite școli ale județului. Rezultatele se raportează în perioada: 6-8.03.2023. Vă mulțumim pentru participare și vă dorim mult succes!
SUBIECTE si BAREME:
Nivel A2:Subiecte A2Barem A2
Nivel B1:Subiecte B1Barem B1
Nivel B2:Subiecte B2Barem B2
Nivel C1:Subiecte C1Barem C1
Nivel C2:Subiecte C2Barem C2
Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc” este unul dintre cele mai prestigioase colegii din Satu Mare. Are o continuitate remarcabilă în educaţia minorităţii maghiare din Satu Mare. La baza activităţii sale stă formarea tinerei generaţii în spiritul tradiţiilor locale şi a celor europene. În paralel cu formarea ştiinţifică şi culturală contribuim la apropierea dintre oameni, cunoaşterea şi acceptarea reciprocă în vederea unei convieţuiri armonioase.
Dorim să devenim un punct de legătură între familie şi comunitate, unde interesele elevilor şi părinţilor să coincidă cu scopurile şi necesităţile comunităţii. Principalul imperativ al şcolii este asigurarea calităţii în toate domeniile de activitate, corelarea intereselor individuale cu cele ale comunităţii şi formarea unei atitudini civice active şi participative în concordanţă cu standardele europene.
Viziunea instituției noastre este reflectată în sloganul școlii și anume,prin munca ta să adaugi ceva la dezvoltarea comunității tale”, derivată din gândirea marelui poet și reformist Kölcsey Ferenc.
A păstra mereu în suflet miracolul copilăriei este unica șansă de a deveni membri ai unei societăți în toată puterea cuvântului. Jocul este cunoaștere, cunoașterea înseamnă putere.
Mesajul nostru pentru absolvenții noștri dorim să-l exprimăm prin versurile poetului sătmărean Dsida Jenő: ( fragment din poema Decalogul, tradus în limba română de Petre Şaitiş):
„ Spre adevăr te-ndrume Cerul,
Păzească-te-n lumina sa,
Să nu pui mărturie strâmbă,
Tu, omule-mpotriva ta,
Să nu te minţi, încearcă pururi
Să afli cine eşti, ce vrei,
Când drum te cheamă, nu te-oprească
Nici plapuma, nici puful ei,
Porneşte surizând ca bravii,
Cu suflet vesel,trup curat...”

MISIUNEA

Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc” are la baza activităţii sale:
  • educarea tinerei generaţii în spiritul tradiţiilor locale şi a celor europene.
  • formarea ştiinţifică şi culturală a elevilor
  • promovarea apropierii dintre oameni, cunoaşterea şi acceptarea reciprocă în vederea unei convieţuiri armonioase.
  • asigurarea şanselor egale, identificarea talentului specific al fiecăruia
  • asigurarea unui cadru educaţional divers
  • promovarea spiritului de competiţie în vederea continuării studiilor într-o instituţie de învăţământ superior.
  • Principalul imperativ al şcolii este asigurarea calităţii în toate domeniile de activitate, corelarea intereselor individuale cu cele ale comunităţii şi formarea unei atitudini civice active şi participative în concordanţă cu standardele europene.

VIZIUNEA

  • Asigurarea calităţii în toate domeniile de activitate
  • Corelarea intereselor individuale cu cele ale comunităţii
  • Formarea unei atitudini civice şi participative în concordanţă cu standardele eurpene, sprjinirea voluntariatului.
  • Formarea unor elevi capabili şi dornici pentru o educaţie pe tot parcursul vieţii.
  • Crearea unui învăţământ modern, capabil de integrare în sistemul educaţional European.
  • Formarea unor aptitudini de colaborare, dezvoltarea capacităţii de problematizare şi descoperire, folosirea mijloacelor de comunicare modernă pentru a găsi informaţii şi pentru a putea fi capabili de a le utiliza individual,
  • Formarea unor elevi creativi, cu gândire şi personaliate autonomă, dezvoltând procedeele logice de analiză şi gândirea critică.
  • Formarea unor elevi cunoscători ai tradiţiilor comunităţii, ai culturii lor materne.
  • Să rămânem un factor important în viaţa comunităţii maghiare.