Posztliceumi képzés:

Bemutatkozás:

2010-ben merült fel a posztlíceumi képzés indításának lehetősége. Döntésünket több tényező is befolyásolta. Egyre inkább azt tapasztaltuk, hogy jó képességű, de szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező diákjaink számára gondot jelent a továbbtanulás. Amennyiben pedig úgy döntenek, hogy Szatmárnémetiben maradnak, főleg a természettudomány osztályok végzősei, nemigen találtak magyar nyelvű képzésre lehetőséget, elég sokan irányultak azonban közülük a román nyelven folyó egészségügyi szakápoló oktatás felé.
A megye, a város akkori vezetésével egyeztetve született az ötlet: a felújított, megszépülő megyei kórház, a város egészségügyi intézményei számára jó lenne biztosítani a magyar szakápolói utánpótlást. A tanfelügyelőség és a magyar orvostársadalom egyaránt támogatta az ötletet. Az iskola vezetősége elindította a szak engedélyeztetéséhez szükséges adminisztratív eljárást, a Minőségbiztosítási Felügyelet (ARACIP) megvizsgálta az iskola nyújtotta lehetőségeket, és engedélyezte a képzés elindítását.
Nem volt könnyű az indulás, de nagy segítségünkre volt Dr . Kósa Attila, Dr. Láng László, és Vitéz Carmen asszisztens. Velük egyeztetve körvonalazódott, hogyan szeretnénk oktatni, nyilván betartva a kötelező tantervet. Első perctől nyilvánvaló volt, a mércét magasra kell tennünk: a megalapozott elméleti tudásra épülő minőségi gyakorlati képzés elsődleges szempont volt. Fontos, hogy az elméleti képzés magyar nyelvű legyen, de ugyanilyen fontos a román szakmai nyelv ismerete is.
Sokan álltak mellénk, orvosok és ápolók. Kiváló szakemberek, akik nagyon elfoglaltak, mégis vállaták az oktatást, hiszen ez a képzés nagyon fontos hiányt pótol, egész szatmári közösségünk számára lényeges, hogy legyenek magyar középkáderek egészségügyi intézményeinkben.
A hároméves képzés moduláris rendszerben történik, másodévtől a négy hét elméleti képzést három hét gyakorlat követi, így az elméleti órákon megtanultak jobban rögzülnek, hiszen azonnal követi őket a gyakorlat.
Diákjaink a Megyei Kórház, a TBC kórház, a Nagykárolyi Kórház, a Járványkórház, a WEST Medica rendelőiben, a Caritas betegápoló rendszerében, a Korall Klinikán, számos háziorvosi rendelőben végzik a gyakorlati képzést.
A 2014-2015-ös tanévtől Kiss Mária és Boros Ferenc gyógyszerészek vezetésével beindult a gyógyszerészeti asszisztens képzés is.
Jelenleg öt osztály tanul posztlíceális képzésünkön, diákjaink a megyéből és a megyehatáron túlról egyaránt érkeznek.


Képzési struktúra:

-1 általános egészségügyi szakápoló osztály 28 hely
-1 gyógyszerészeti asszisztens osztály 28 hely

Felvételi / Beiratkozás:

 • Naptár
 • Ismertető-metodológia: link
 • Könyvészet a felvételihez:
 • -CALIFICAREA ASISTENT MEDICAL GENERALIST
  Bibliografie - Anatomia şi Fiziologia Omului -Manual de biologie, Autor:Ioana Arniș, Editura, Sigma,clasa a Xl-a, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului Capitolele: Sistemul digestiv, sistemul circulator, sistemul respirator
  - CALIFICAREA ASISTENT MEDICAL DE FARMACIE
  Bibliografie:
  - 1. Chimie : A. Chimie anorganică: Manual de chimie cls a IX - a, autori Elena Alexandrescu, Viorica Zaharia, Mariana Nedelcu, Editura: LVS Crepuscul  Capitolul V: Soluții  Capitolul VII: Acizi și baze B. Chimie organică: Manual de chimie cls a X - a, autori Elena Alexandrescu, Viorica Zaharia, Mariana Nedelcu, Editura: LVS Crepuscul  Capitolul IV: Alcooli, Acizi carbosilici  Capitolul V: Lipide, proteine, hidrocarburi, vitamine
  2. Biologie: Manual de biologie cls a IX - a, autori Tatiana Țiplic, Sanda Lițescu, Cerasela Paraschiv, Editura: Aramis  Capitolul I: Celula partea structurală și funcțională a organismelor  Capitolul III: Variabilitatea lumii vii: Ciuperci, Plante Manual de biologie cls a X - a, autori Stelică Ene, Gheorghiță Sandu, Gheorghe Gămăneci Editura: LVS Crepuscul Capitolul II: A. Nutriția A.1. Nutriția autotrofă: Fotosinteza, Chemosinteza A.2. Nutriția heterotrofă: Nutriția saprofită, Nutriția parazită, Nutriția mixotrofă, Nutriția simbiontă
  Bibliografia se poate consulta la biblioteca colegiului
 • tananyag a felvételire - letöltés

 • Oktatók:

  Asszisztensképző szak

 • Sárándi Annamária - biológia
 • Átyim Erzsébet - kémia
 • Tódor Erika - informatika
 • Franczia Réka - angol nyelv

 • Gyógyszerészeti szak

 • Sárándi Annamária - biológia
 • Átyim Erzsébet - kémia
 • Tódor Erika - informatika
 • Franczia Réka - angol nyelv